به نام خدا
بهطور سنتی محققان اعتقاد داشتند که میان رضایت و سطوح عملکرد رابطهای خطی وجود دارد. این مفهوم، نظریه کیفیت یکبعدی نامیده می شود. كانو و همكارانش در سال 1984 مفهوم كیفیت را براساس نظریه انگیزشی-بهداشتی هرزبرگ اصلاح كردند؛ در حالیكه بسیاری از تعاریف قبلی كیفیت تكبعدی بودند، این مدل كیفیت را به صورت دوبعدی تعریف می كند. دو بعد مورد نظر عبارتند از: 1- عملكرد محصول و 2- میزان رضایت مصرفكننده. (Kano et al. 1984) کانو ویژگیهای کیفیتی را به پنچ طبقه دستهبندی میکند: بایدی، یک بعدی، جذاب، بیتفاوت و معکوس(Chen, 2012).
نیازهای بایدی
به آن بخش از خصوصیات محصول یا خدمت اطلاق میشود كه در صورت ارضا شدن، اثر ناچیزی بر روی مشتری خواهد داشت ولی در صورتی كه به طور كامل ارضا نشوند، مشتری به مقدار بسیار زیادی ناراضی میشود. این مشخصهها، مشخصههای مورد انتظار مشتری یا "باید"های مشتری هستند و به طور صریح توسط مشتریان بیان نمیشوند ولی با اینحال باید شناسایی شوند زیرا اهمیت زیادی برای مشتری دارند.
نیازهای یك بعدی
ارضا این نوع نیازها رابطهای خطی با سطح رضایت دارد به این معنی كه هرچه بیشتر این نیاز تكمیل شود، رضایت مشتری بیشتر تامین میشود و برعکس.
نیازهای جذاب
ارضای كامل این نیازها، رضایت مشتری را تا سطح بالایی برآورده كرده و اگر مشتری آنها را دریافت نكند، احساس نارضایتی نمیكند. این نیازها رویاهای مشتریان میباشند و هیچگاه بهطور صریح توسط آنها بیان نمیشوند؛ در واقع این مشخصهها، بیشتر نیازهای پنهان را برآورده میکنند، نیازهای واقعیای که مشتری از آن اطلاعی ندارد.
نیازهای بیتفاوت
وجود و یا عدم وجود یك ویژگی، نه باعث رضایت و نه باعث عدم رضایت میشود.
نیازهای معكوس
رعایت ویژگی به صورت مطلوب، باعث عدم رضایت میشود و عدم رعایت آن ویژگی، باعث رضایت خواهد شد.
نكتهای اساسی در مدل كانو این است كه به دلیل پویایی این مدل و بهدلیل اینكه رضایت مشتریان تابعی از زمان میباشد، هر نوع نیاز جذاب پس از مدتی توسط رقبا توسعه مییابد و در چرخه زمان، ابتدا به نیازی یك بعدی و سپس به نیازی بایدی تبدیل میشود.
با توجه به مطالبی كه ذكر شد، میتوان مدل كانو را مدلی دانست كه ابزاری موثر برای طبقهبندی نیازها و فهمیدن ماهیت آنها فراهم میكند؛ مدل كانو توضیح میدهد كه چگونه رضایت مشتری، با برآوردن نیازهای او توسط سازمان، تغییر خواهد كرد این رابطه در شكل زیر نمایش داده شده است.
مدل كانو(Kano et al. 1984)
مدل کانو برای سالها توجه و مقبولیت زیادی به دست آورده است. تاکنون دهها مقاله در زمینه مدل کانو و کاربردهای آن نوشته است و در زمینهها و صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به پتانسیل موجود در مدل کانو، ما اعتقاد داریم که کاربردهای بسیاری از آن هنوز کشف نشده است. ایده خلاقانه ارائه شده در مدل کانو، راه را برای خلق ایدههای جدید و کاربردهای فراوان آن هموار میسازد و فقط در این زمینه نیاز به تحقیق، تلاش و همفکری میباشد.
هدف ما توسعه قابلیتهای مدل کانو و ارائه ایدههای جدید بر مبنای آن، اجرا و پیادهسازی مدل کانو در صنایع مختلف، چاپ مقالههای عملی-پژوهشی در نشریههای معتبر و چاپ کتاب است. ما معتقدیم برای پرورش و توسعه قابلیتهای مدل کانو نه به یک فرد، نه به یک گروه، بلکه به همکاری و هماندیشی ملی و جهانی نیاز است و بدین منظور شبکه دانش مدل کانو را ایجاد کردهایم.